Miriam Ponsa

Transhumància

Tardor-hivern 2013-2014

La Transhumància es defineix com un tipus de pasturatge en continu moviment, adaptant-se en l’espai a zones de productivitat canviant.

Gairebé la meitat de les terres emergides del nostre planeta són zones àrides, amb abundància temporal de pastures després de períodes prolongats de sequera. En aquestes regions hi habiten uns 250 milions de persones nòmades i transhumants, perfectament adaptades des de fa segles a l’aprofitament dels recursos naturals sense degradar-los, conservant cultures mil·lenàries, races ramaderes autòctones, ecosistemes singulars i una diversitat biològica de valor incalculable.

Transhumància és una col·lecció de formes orgàniques i àmplies treballades a partir dels materials i textures que explora la relació íntima entre els habitants i el medi ambient. La llana és el material central de la col·lecció. Des de la llana mecha passant per la llana enfeltrada i el fil de llana, fins el teixit de llana 100%. Es treballen textures a través de tècniques de teixidura artesanals com vincle a la tradició. Es treballa el macramé utilitzant teixit de llana, la cistelleria aplicada amb cintes, la tècnica del nus espanyol i el teler de baix llis utilitzant diferents materials. El punt tricotat manual s’apropa a l’ambient més rural i la utilització de cintes simbolitza el lligam, la dependència. S’utilitza la buata per donar volum i presència. La superposició de capes com a constant en la col·lecció. Els colors es defineixen en tonalitats de negre, gris i verd. El negre simbolitza l’arcaic, allò clàssic, la tradició.

Transhumància va ser reconeguda com a la millor col·lecció tardor-hivern 2013-2014 pel jurat del 080 Barcelona Fashion.