Miriam Ponsa

Raiers

Primavera-Estiu 2014

 

L’ofici de raier consistia en la construcció d’embarcacions de troncs anomenades rais i la seva conducció riu avall.

A Catalunya l’activitat més important dels raiers era a Coll de Nargó, la conca del riu Segre i al Pont de Claverol, a la conca de la Noguera Pallaresa.

El nom de rai, ve de “raig”, ja que l’estructura de fusta viatjava com un raig per les aigües dels rius catalans.

L’activitat del raier s’iniciava a l’hivern als boscos de pi negre i avet del Pirineu per a barranquejar les bigues riu avall fins als punts d’enraiament i a l’estiu dur els rais navegant fins els punts de distribució de la fusta.

El viatge, el contacte amb la natura i el moviment de l’aigua dels rius dóna pas a la inspiració d’aquesta col·lecció.

La tècnica artesanal del macramé i el treball amb cordons representen les redortes nuades que s’utilitzaven per fixar els rais. La tècnica de la jarapa, els trenats, nuats i el nus espanyol són presents en la col·lecció.

El treball amb textures i la barreja de materials vol crear moviment i simbolitza l’aigua. el làtex és el material estrella per afavorir aquest moviment i es fusiona amb seda i es treballa com a capa superficial per aconseguir l’efecte mullat.

Els estampats estan treballats amb la tècnica de la serigrafia de forma totalment artesanal. els dissenys de textures que es dilueixen i que estan només mig estampats evoquen l’aigua i el seu estat efímer.

Les formes orgàniques i oversize donen pas a teixits de seda, lli i cotó. les costures amb les bastes exteriors exagerades simbolitzen les ferides de la fusta. també s’utilitzen costures exteriors pels teixits dobles.

Els colors blau, verd, gris, negre i blanc ajuden a crear l’ambient necessari per la col·lecció, recorden els colors del riu i de la natura.

La lluita de l’home i la natura és el fil conductor de la posada en escena.