Miriam Ponsa

Les dones del mar

Spring-Summer 2018

El mar o la mar. El risc i l’atracció repartida entre dos gèneres: el masculí i el femení. Tots dos imprescindibles, tots dos complementaris.

La relació de les dones amb el mar es mostra intensa i canviant en el transcurs de la història. Com a acompanyants, vestides amb peces de roba masculines o fins i tot com a pirates, les dones han navegat els mars. En l’àmbit de l’economia marítima les dones han aportat al llarg dels segles el seu esforç i capacitat organitzativa. El seu treball ha cobert importants àrees de caràcter social en les comunitats pesqueres i marineres.

Tot i que la rellevància de la participació femenina resulta inqüestionable, hi ha un dèficit en el reconeixement públic de la seva aportació. Aquesta col·lecció està inspirada en totes aquestes dones i la seva força.

Les formes orgàniques, repetitives i arrodonides donen pas a peces oversize per a aconseguir moviment. El patronatge parteix de peces de roba de treball. Es busca la sinuositat a través de les peces més voluminoses de denim.

Les matèries com la cinta i el cordó representen les xarxes i les cordes de les barques. Es treballa la tècnica del macramé i el baix llis amb teler manual.

Els teixits més suaus es treballen amb cordó elàstic per a aconseguir moviment.

Els punts esfilagarsats i oberts simbolitzen la xarxa. Es teixeixen manualment mitjançant la tècnica de la mitja i el ganxet.

Els materials més utilitzats són el cotó, el lli i la seda. La ràfia es teixeix creant capells i complements.

El color platejat és representatiu en aquesta col·lecció que combina blanc i negre, blau marí, turquesa i gris clar. Per aconseguir l’efecte degradat de grisos s’utilitza la tècnica de la tintura artesanal en peça acabada.