Miriam Ponsa

La ruta dels Balcans

Tardor-Hivern 2017-18

Terra de pas, situada el sud-est d’Europa entre la mar Adriàtica i la mar Negra, la zona dels Balcans, sota el paraigua d’una gran diversitat de cultures, ètnies i religions, aixopluga una gran quantitat de manifestacions, conflictes i enfrontaments.

Aquesta col·lecció vol recordar a tots aquests pobles i la seva gent que viuen d’una forma molt modesta, esperant –fins ara– un futur millor, que s’ha transformat radicalment amb l’arribada de l’onada migratòria.

La història dels drets humans esfumats, de la (no) vida, del tancament de fronteres, dels ulls clucs, de les oïdes sordes i del bloqueig humà.

La indumentària tradicional dels Balcans inspira les formes oversize, arrodonides. El patronatge neix de les capes sobreposades i la llibertat de moviment formant peces àmplies, que no cenyeixen al cos.

Els volums més arrodonits s’aconsegueixen treballant matèria extra gran mitjançant tècnica de teixiduria manual. Les peces de feltre de llana són creades a partir de formes orgàniques que donen pas a peces oversize i línies arrodonides.

L’aplicació de la cinteria i la passamaneria tenen forta presència en aquesta col·lecció, així com la intensa investigació en la tècnica d’enfeltrat. S’enfeltra llana, seda i gassa de cotó per crear peces que es fusionen d’una forma subtil però alhora amb molta força.

La matèria per si mateixa –amb la tècnica de l’enfeltrat– dóna pas a un paisatge, es fusiona a l’igual que ho fa la natura i es creen nous teixits.

La investigació amb feltre de llana crea fusions com les del pèl arrissat de xai escocès juntament amb llana merino.

La llana és una matèria molt present en la col·lecció, es treballa també teixint-la amb teler manual, i es combina amb llana metxa formant composicions artístiques.

Els gorros de llana enfeltrada s’inspiren en els tradicionals gorros masculins albanesos.

Els teixits majoritàriament són naturals, de cotó, llana, seda. La pell s’envelleix amb processos de rentat i assecat per donar-li personalitat.

Predominen el negre i les tonalitats de gris.

En aquesta col·lecció hem treballat amb Nunua, un projecte d’economia social i solidària vinculat a l’associació Maresmon, que mitjançant el treball amb el feltre artesà insereix socialment dones amb especial vulnerabilitat.