Miriam Ponsa

Nota de premsa La marxa de la sal – AW 18-19

Aquesta col·lecció és un manifest polític. La moda no és només una qüestió purament estètica, és sobretot una conseqüència de la situació socio-política d’un moment concret. Com a artista, em sento interpel·lada per la realitat que m’envolta i sento la necessitat de plasmar la lluita pacífica pel dret a decidir del nostre poble.

La Marxa de la Sal va ser un llarg camí de 300 quilòmetres dirigit per Mahatma Gandhi entre abril i març de 1930, que va culminar amb el gest simbòlic d’agafar un grapat de sal de l’Oceà Índic. Una protesta pacífica contra l’impost de la recollida de sal, amb l’objectiu final d’aconseguir la independència de l’Índia, que serveix d’inspiració d’aquesta col·lecció.

c1dac422-7daf-4773-8821-de3f1822c99e

La col·lecció reflecteix la importància de la tradició i innovació, i reinterpreta les formes i estampats.

El patronatge evoca formes oversize i es treballa exagerant la forma dels pantalons i els abrics.

L’estampat amb serigrafia s’utilitza per recuperar missatges de Gandhi com “Your life is your message” i “Be the change you want to see in the world”.

La importància de la teixidura per Gandhi va ser una constant en la seva vida i va donar a pas a un acte estès a tot el país. És per aquesta raó que les textures tenen un paper destacat en aquesta col·lecció; es treballa la tècnica del feltre de llana combinant matèries que evoquen fusió i desunió alhora. La corda simbolitza l’opressió.

La tècnica del transfer com a línia d’investigació es treballa sobre formats molt diversos i dóna pas a grans peces de color, estampat i textura, com a contraposició a la tradició. Aquesta tècnica es treballa sobre peces de punt acabades i sobre teixits prisats que s’esquerden.

Es reinterpreten els estampats per reflectir una societat heterogènia i plena de matisos.

La pell s’envelleix per donar autenticitat a la peça i es treballa combinada amb punt i en complements.

La importància de la vestimenta per a l’oració i l’adoració es treballa amb respecte en la forma i la qualitat del teixit. En aquest sentit el color morat suggereix l’oració i el daurat l’ofrena. Les tonalitats de grisos indueixen a la calma.

Categories: Col·leccions, Desfilada, Miriam Ponsa

Conversem amb Aurora Colom, alma mater de Nunua

Per la col·lecció AW 17-18, la Ruta dels Balcans, MIRIAM PONSA va buscar la col·laboració de Nunua, un projecte d’economia social i solidària vinculat a l’associació Maresmon, que mitjançant el treball amb el feltre artesà insereix socialment dones amb especial vulnerabilitat.

Nunua defensa un projecte d’artesania local, promou la formació de dones i comercialitza productes innovadors. D’acord amb la filosofia de MIRIAM PONSA, Nunua uneix artesania i disseny de la mà per crear productes carregats de valors ètics i solidaris.

nunua_6

Ens pots explicar d’on neixen les arrels de Nunua?
Nunua neix l’any 2010 amb el nom d’Entrellana, un projecte social que treballa el feltre artesà. Aprenem, treballem i ens apassiona l’art de feltrar la llana, creem objectes i peces de roba úniques. Després de recórrer a la creativitat i valorar els resultats, l’any 2016 decidim treballar el teixit per confeccionar, adreçat a dissenyadors i la creació de fulards únics. És en aquest moment que neix Nunua, una marca handmade amb valors socials isolidaris.

Nunua és un projecte que té un alt valor social, com és el treball que feu amb dones que  es troben en situació de vulnerabilitat?

Des de l’Oficina d’Ocupació local o des de Benestar Social se’ns deriven dones que es troben en situació d’atur de llarga durada o amb dificultats de relació. Mitjançant la formació en el feltre, creem grups cohesionats. El treball en els feltrats n’és el fil conductor i amb la posada a la venda dels productes resultants, intentem crear llocs de treball per aquestes dones.

Com va ser el procés creatiu d’elaborar la col·lecció per Miriam Ponsa?
Va ser el resultat d’un llarg procés d’experimentació. La creació de teixit de feltre ha estat present sempre i en tot moment. Els resultats en textures, tècniques i tintats ens ha dut fins a la creació de teixits molt especials sempre utilitzant materials orgànics, en estat original. El nostre primer contacte va ser fortuït, vam arribar a la Míriam en un moment en què els nostres treballs encaixaven a la perfecció amb el tema que inspirava la seva nova col·lecció. També cal dir que els temes en què s’inspira Miriam Ponsa, deixen una fantàstica porta oberta a la inspiració.

nunua

Quina característica especial ofereix el treball amb feltre?
Treballar la llana de la forma amb què ho fem, dóna l’oportunitat de crear teixits molt especials. No es treballa de la manera habitual amb trama ni ordit. Amb el pèl de l’ovella o d’altres animals, amb aigua, sabó i les mans, es crea teixit mitjançant l’amassat. Els resultats suposen unes textures úniques, completament artesanes i pràcticament irrepetibles.

De la investigació amb feltre en van sortir peces molt interessants, us van sorprendre el resultats?
Al llarg de tot el procés creatiu que suposa treballar el feltre, no deixen indiferents els resultats que s’obtenen. Un cop començat un treball concret amb uns material concrets, no ens deixa de sorprendre els resultats, sempre en funció d’una colla de factors, col·locació, colors, tècnica empleada o temps de treball. Cada projecte de teixit suposa un resultat diferent i aquests resultats no deixen indiferent.

Què va suposar per Nunua veure el vostre treball sobre la passarel·la?
Ha suposat una experiència molt bona. Treballar per una dissenyadora de la talla de la Miriam Ponsa és sempre és una experiència i un aprenentatge excepcional. L’oportunitat de col·laborar amb ella a la passarel·la ha set molt important per nosaltres, i sempre li estarem agraïdes. Veure els resultats del teixit confeccionat per ella, ens ha servit per aprendre i créixer en confiança. Un repte que no oblidarem mai. Sempre estarem disposades a col·laborar amb la Miriam i amb dissenyadors i dissenyadors que estiguin interessats en els nostres teixits.

  nunua_12

Categories: Col·leccions

Tags: , , , , , ,

La investigació amb feltre de llana a La Ruta dels Balcans

Cada nova temporada és una oportunitat per a l’experimentació, per explorar camins creatius que permetin plasmar l’univers inspiratiu a la col·lecció.

A la Ruta dels Balcans es buscaven formes orgàniques, línies arrodonides que permetessin crear fusions subtils entre peces i teixits. Per aconseguir emular els paisatges i camins que es volien transmetre, la investigació amb el feltre de llana va ser una peça clau.

Miriam_ponsa_feltre_llana_mayka_merino

Al llarg de la col·lecció la matèria per si mateixa –amb la tècnica de l’enfeltrat– dóna pas a un paisatge, es fusiona a l’igual que ho fa la natura i es creen nous teixits. És un fil conductor de la col·lecció, present tant en els complements com en algunes de les peces principals.

Fabricar feltre és un art mil·lenari, i només s’aconsegueix quan, encara que sigui en petita mesura, hi ha una proporció de llana. La tendència natural de la llana és a enredar-se quan està exposada a la calor, la humitat i la pressió. El feltre de llana és el resultat d’aquest procés natural.

Combinant diferents teixits i tonalitats, l’enfeltrat és un procés que permet crear peces úniques, suggerents i singulars, on delicadesa i força conviuen amb naturalitat.

Ponsa 11054

Categories: Col·leccions, Desfilada, Miriam Ponsa, Moda de proximitat

Tags: , , , , , , , , , , ,

Aconsegueix 100€ per la pop-up store de MIRIAM PONSA al REC.016

Ets incondicional de MIRIAM PONSA i vols aconseguir 100€ per la nostra pop-up al REC? T’ho posem fàcil!

  1. Segueix-nos a Instagram

  2. Comparteix una foto teva lluïnt alguna peça de MIRIAM PONSA amb el hashtag #mymiriamponsa

Dimarts 7 anunciarem el nom de l’afortunada que guanyarà 100€ per gastar a la nostra pop-up del REC.016. Molta sort!

mymiriamponsa

Categories: Campanya

Tags: , , , , , , ,

La descoberta de la ruta dels Balcans

Un viatge. Carreteres i camins per recórrer. Persones a conèixer. La història d’un poble per descobrir. Així neix la Ruta dels Balcans, la col·lecció AW 17-18 de MIRIAM PONSA. De la voluntat de conèixer i reconèixer un poble i un territori que massa sovint ha passat desapercebut als ulls del món.

miriam_ponsa_ruta_balcans_albania4

Endinsar-se a la zona dels Balcans va ser l’oportunitat per Miriam Ponsa de trobar una inspiració genuïna per la col·lecció tardor-hivern 2017-18. El repte de transportar amb una desfilada aquells terrenys abruptes, la riquesa d’un poble tan divers i una història de fronteres tan convulsa era complex. Investigant en la seva indumentària, però, en naixen molts camins creatius per explorar. D’aquí, el protagonisme de l’enfeltrat, les formes àmplies que busquen la llibertat de moviment o el procés d’envelliment de la pell per donar-li personalitat.

Després de recórrer bona part dels països balcànics, Miriam Ponsa tenia clar que l’ambient rural havia de tenir un paper protagonista a la col·lecció, sobretot a través dels materials, però també de la forma i colors. La Ruta dels Balcans comença a agafar forma amb l’elecció dels teixits. Teixits que inspiraven peces de manera natural i que vestien els esbossos que Miriam Ponsa havia dibuixat. La llana havia de ser el teixit estrella de la col·lecció i va ser una oportunitat per poder experimentar amb llana verge gràcies a la col·laboració amb artesania amb feltre.

La ruta dels Balcans és un exercici de reconeixement de la força i riquesa de tots aquests pobles i la seva gent que viuen d’una forma molt modesta, esperant –fins ara– un futur millor.

miriam_ponsa_ruta_balcans_albania2

 

Categories: Col·leccions, Miriam Ponsa

Tags: , , , , , , ,

Les dones del mar – SS18

El mar o la mar. El risc i l’atracció repartida entre dos gèneres: el masculí i el femení. Tots dos imprescindibles, tots dos complementaris.

La relació de les dones amb el mar es mostra intensa i canviant en el transcurs de la història. Com a acompanyants, vestides amb peces de roba masculines o fins i tot com a pirates, les dones han navegat els mars. En l’àmbit de l’economia marítima les dones han aportat al llarg dels segles el seu esforç i capacitat organitzativa. El seu treball ha cobert importants àrees de caràcter social en les comunitats pesqueres i marineres.

Tot i que la rellevància de la participació femenina resulta inqüestionable, hi ha un dèficit en el reconeixement públic de la seva aportació. Aquesta col·lecció està inspirada en totes aquestes dones i la seva força.

Les formes orgàniques, repetitives i arrodonides donen pas a peces oversize per a aconseguir moviment. El patronatge parteix de peces de roba de treball. Es busca la sinuositat a través de les peces més voluminoses de denim.

Les matèries com la cinta i el cordó representen les xarxes i les cordes de les barques. Es treballa la tècnica del macramé i el baix llis amb teler manual.

Els teixits més suaus es treballen amb cordó elàstic per a aconseguir moviment.

Els punts esfilagarsats i oberts simbolitzen la xarxa. Es teixeixen manualment mitjançant la tècnica de la mitja i el ganxet.

Els materials més utilitzats són el cotó, el lli i la seda. La ràfia es teixeix creant capells i complements.

El color platejat és representatiu en aquesta col·lecció que combina blanc i negre, blau marí, turquesa i gris clar. Per aconseguir l’efecte degradat de grisos s’utilitza la tècnica de la tintura artesanal en peça acabada.

Categories: Col·leccions, Desfilada, Miriam Ponsa

Dijous 8 a les 20.30h inauguració de l’exposició L’ombra de Kilian Jornet a NU#02

Muntanyes, reptes impossibles i paisatges de somni es faran un lloc els propers dies entre les últimes col·leccions de Miriam Ponsa, Josep Abril i Txell Miras. Jordi Saragossa, fotògraf especialitzat en curses de muntanya, porta l’exposició L’ombra de Kilian Jornet a NU#02.

A l’exposició L’ombra de Kilian Jornet hi trobareu aquelles fotografies que potser algun dia van il·lustrar una notícia que duia per títol “Kilian Jornet ha guanyat…” o “Kilian Jornet ha batut el rècord de…”. Al seu costat un breu text molt diferent al que acompanyava aquells titulars tan espectaculars. Les històries que passaven rere la càmera, les anècdotes que han viscut Jornet i Jordi Saragossa a diferents racons de món.

La inauguració, que compta amb el suport d’Estrella Damm, serà dijous 8 de juny a les 20.30h a l’espai polivalent de NU#02 al c/ València, 229 i es podrà visitar fins dissabte 24 de juny.