Miriam Ponsa

La Ruta dels Balcans

ruta-balcansTerra de pas, situada el sud-est d’Europa entre la mar Adriàtica i la mar Negra, la zona dels Balcans, sota el paraigua d’una gran diversitat de cultures, ètnies i religions, aixopluga una gran quantitat de manifestacions, conflictes i enfrontaments.

Aquesta col·lecció vol recordar a tots aquests pobles i la seva gent que viuen d’una forma molt modesta, esperant –fins ara– un futur  millor, que s’ha transformat radicalment amb l’arribada de l’onada migratòria.

La història dels drets humans esfumats, de la (no) vida, del tancament de fronteres, dels ulls clucs, de les oïdes sordes i del bloqueig humà.

La indumentària tradicional dels Balcans inspira les formes oversize, arrodonides. El patronatge neix de les capes sobreposades i la llibertat de moviment formant peces àmplies, que no cenyeixen al cos.

Els volums més arrodonits s’aconsegueixen treballant matèria extra gran mitjançant tècnica de teixiduria manual. Les peces de feltre de llana són creades a partir de formes orgàniques que donen pas a peces oversize i línies arrodonides.

L’aplicació de la  cinteria i la passamaneria tenen forta presència en aquesta col·lecció, així com la intensa investigació en la tècnica d’enfeltrat. S’enfeltra llana, seda i gassa de cotó per crear peces que es fusionen d’una forma subtil però alhora amb molta força.

La matèria per si mateixa –amb la tècnica de l’enfeltrat– dóna pas a un paisatge, es fusiona a l’igual que ho fa la natura i es creen nous teixits.

La investigació amb feltre de llana crea fusions com les del pèl arrissat de xai escocès juntament amb llana merino.

La llana és una matèria molt present en la col·lecció, es treballa també teixint-la amb teler manual, i es combina amb llana metxa formant composicions artístiques.

Els gorros de llana enfeltrada s’inspiren en els tradicionals gorros masculins albanesos.

Els teixits majoritàriament són naturals, de cotó, llana, seda. La pell s’envelleix amb processos de rentat i assecat per donar-li personalitat.

Predominen el negre i les tonalitats de gris.

En aquesta col·lecció hem treballat amb Nunua, un projecte d’economia social i solidària vinculat a l’associació Maresmon, que mitjançant el treball amb el feltre artesà insereix socialment dones amb especial vulnerabilitat.

Categories: Col·leccions, Desfilada, General

La collita de l’arròs

OfXEVTlltOf8LFJ6WAuAHbF3MmVHh2S8zY6-WmAZTQSWTfsBTud-jUjCaZdPu-P3Cus7QjCiGdQ7zOMcUKLAHpET9GFIWrXtvlXUBzBDPJWn_J9bdehEfMEqrlQEJS7T-EiVr8p4aKO2IBAenYrHx7ymDYYLWP6VImDUHEbc=s0-d-e1-ft

Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC)
Carrer l’Estadi. 12-22 | 08038 Barcelona
Dimarts 28 de juny de 2016 – 19.30h

L’arròs és l’aliment bàsic per a més de la meitat de la humanitat. Només a l’Àsia més de dos bilions de persones obtenen un 60% de les calories diàries gràcies a l’arròs, i és la font d’aliment de més ràpid creixement a l’Àfrica.

Durant milers d’anys el cultiu de l’arròs ha unit la gent per treballar en comú, i la necessitat d’aigua en calma per al seu cultiu ha donat una forma harmònica i de contorns suaus al paisatge.

Des de temps immemorials les creences al Japó han relacionat els déus amb la protecció dels camps d’arròs. Tradicionalment, la floració dels cirerers anuncia l’arribada dels déus i és quan s’inicia la temporada de sembra de l’arròs, amb la celebració de rituals i d’homenatges als déus de la terra. Actualment, els japonesos fan referencia a l’arròs com la seva “mare” i consideren els productors de l’arròs com els guardians de la seva cultura i del seu camp.

Aquest ritual de l’arròs al Japó és una clara inspiració en aquesta col·lecció.

Les formes oversize, la indumentària festiva present als arrossars japonesos, es presenten en forma de peces inspirades en aquesta ofrena.

Les cintes que cenyeixen les peces s’inspiren en les cintes que porten els arrossers per lligar-se les mànigues i la part de baix de les cames.
Es treballen les cintes i cordes per evocar la forma dels arrossars i la pròpia planta de l’arròs. Majoritàriament es teixeixen amb teler manual. S’usen diferents tècniques per evocar la natura i les seves formes.

Les feixes dels arrossars es representen amb la unió de teixits creant formes orgàniques. També s’utilitzen gomes elàstiques i superposicions de teixits. El paisatge dels arrossars es construeix combinant diferent materials i colors.

Els materials, majoritàriament naturals, es componen de cotó, lli, seda i lyocell. La tendència de combinar teixits en una sola peça és una constant.
Els colors emulen la natura i els arrossars, des del color fang de la terra fins al verd de la planta florida. Els tons de la terra i les plantes són presents en tota la col·lecció.

Categories: Col·leccions, Desfilada

Dones Aviadores

aviadores_banner

Dimarts 2 de febrer de 2016 – 16h
CASA LLOTJA DE MAR
Passeig Isabel II, 1 | 08003 Barcelona

Dones Aviadores és un homenatge a totes aquelles dones que van desafiar les costums de la seva època i es van obrir camí en el món de l’aeronàutica.

La valentia del seu somni és la meva inspiració per crear aquesta col·lecció.

La duresa i admiració per les pioneres de l’aviació es reflecteix en el protagonisme de peces oversize i els petos inspirats en els de treball. L’entorn masculinitzat de l’aeronàutica es deixa notar en tota la col·lecció.

La col·lecció es treballa amb cintes i gomes elàstiques que recorden els paracaigudes. Els cordats de les peces, mitjançant peces metàl·liques i cremalleres, ofereixen múltiples possibilitats de forma i simbolitzen el ferro, el motor, i tota la part més tècnica de l’aparell volador.

Es treballen teixits de llana, cotó i cotó/seda, que aporten confort i protegeixen de l’ambient exterior. El teixit tècnic i la pell de vaca tenen un paper destacat. Les peces exteriors que abriguen i protegeixen de l’aire són presents a tota la col·lecció.

La tècnica del macramé es treballa amb cordó de gran diàmetre com a metàfora de la importància d’aquest art a la cinteria.

El punt es tricota manualment amb llana i mohair i el canalé de cotó/llana es teixeix amb màquina.

Predominen els colors apagats com la varietat de grisos i el negre.  Colors que evoquen l’esforç i tenacitat de les dones aviadores.

inspiracio_aviadores_baixa

 

 

Categories: Campanya, Col·leccions, Desfilada, General, Miriam Ponsa

Invitacions FW16-17 Dones Aviadores // 080 Barcelona Fashion Week

La col·lecció FW 2016-17 és un homenatge a totes les pioneres que van desafiar les costums de l’època obrint-se camí en l’aeronàutica. La valentia d’un somni és la inspiració de Miriam Ponsa per crear #DonesAviadores.

Per tal que ens hi puguis acompanyar només et demanem que ens ajudis a visibilitzar el paper de grans dones pioneres que han obert camí en el seu camp. Comparteix una imatge 
d’una dona pionera que admiris explicant-ne el perquè a Instagram amb etiqueta #donesaviadores i mencionant a @miriamponsa i et podràs endur una invitació doble per la nostra desfilada a la 080 Barcelona Fashion Week.

Tenim moltes ganes de conèixer les vostres fonts d’inspiració!

DESFILADA 080 BARCELONA FASHION WEEK
DONES AVIADORES

Dimarts 2 de febrer de 2016 – 16h
CASA LLOTJA DE MAR
Passeig Isabel II, 1 | 08003 Barcelona

aviadores_low

 

Categories: General

MIRIAM PONSA exposa als ‘Premis Nacionals d’Artesania 2015’ a Barcelona

Miriam Ponsa aportarà dues peces de desfilada a l’exposició dels primers premis Nacionals d’Artesania que s’inaugura avui, dimecres 21 d’octubre, a les 19.30h a Artesania Catalunya, al carrer dels Banys Nous, 11 de Barcelona.

L’exposicó Premis Nacionals d’Artesania recull una mostra dels treballs dels guardonats als premis en què es va reconèixer amb una menció especial a Miriam Ponsa per l’equilibri aconseguit entre la combinació de les tècniques més modernes del disseny amb les tècniques més tradicionals. El jurat va  destacar l’aportació de Miriam Ponsa per tal de fer de l’artesania un valor afegit dins de la moda. Per Miriam Ponsa la menció especial va suposar un important reconeixement a una manera d’entendre la moda, multidisciplinar i en què les tècniques més modernes es fusionen amb les més tradicionals en un procés d’investigació constant.

Miriam Ponsa participa ara de l’exposició Premis Nacionals d’Artesania 2015 amb dues peces de desfilada d’elaboració artesanal. La primera és una armilla que combina cintes de cotó i tires de làtex i que va ser elaborada amb la tècnica de trenat sense teler de la col·lecció Dones Mula, que va ser reconeguda com la millor col·lecció Primavera-Estiu 2015. La segona peça és un barret de cordó de cotó amb la tècnica de cosit artesanalment sobre el mateix barret. La peça forma part d’Arte Povera, la col·lecció primavera-estiu 2016 que va presentar a la 080 Barcelona Fashion Week.

L’exposició romandrà obertà des d’avui 21 d’octubre i fins el 15 de novembre i es podrà visitar de dilluns a dissabte de 10h a 20h i diumenges i festius de 10 a 14h.

080 Barcelona Spring-Summer 2015

Armilla de cinta de cotó i tires de làtex
Tècnica de trenat sense teler
Col·lecció SS15 Dones mula

080 Barcelona Spring-Summer 2016

Barret de cordó de cotó
Tècnica de cosit artesanalment sobre el barret.
Col·lecció SS16 Arte povera

Categories: General, Miriam Ponsa, Premis

MIRIAM PONSA col·labora en la formació dels estudiants d’il·lustració de l’Escola d’Art de Manresa

La dissenyadora de moda Miriam Ponsa i l’Escola d’Art de Manresa col·laboren en la formació dels estudiants del segon curs del cicle d’il·lustració en una iniciativa que permetrà els alumnes participar en les creacions de passarel·la. Miriam Ponsa destaca per la seva passió per l’experimentació amb textures i materials i vol donar l’oportunitat als estudiants de l’Escola d’Art de Manresa d’innovar i poder conèixer de primera mà les tècniques que barregen el tèxtil amb la serigrafia en moda.

MIRIAM PONSA ja ha col·laborat amb l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps d’Igualada per a la col·lecció Dones Mula, que va ser reconeguda com a la millor col·lecció Primavera-Estiu 2015 a la 080 Barcelona Fashion Week i espera amb aquesta nova proposta transmetre la importància del treball en equip i aprofitar el gran enriquiment que li suposa la possibilitat d’estar amb persones que ofereixin propostes fresques.

Miriam Ponsa i part del seu equip van formar-se a l’Escola d’Art Manresa i el vincle amb el centre i la ciutat es fa evident, amb la necessitat de compartir el coneixement adquirit al llarg de tota la seva trajectòria professional i de poder inculcar la passió per la creació als joves talents del futur.

Des de l’escola consideren que la col·laboració oferirà una molt bona oportunitat pel seu alumnat de formar part d’un projecte real amb projecció internacional. El professorat valora molt positivament la iniciativa de treballar conjuntament amb Miriam Ponsa i el seu equip i poder gaudir de la seva experiència en el món empresarial i de disseny de moda.

L’Escola d’Art de Manresa va ser fundada el 1902, amb la intenció d’instruir i formar professionalment el jovent treballador de la ciutat, en l’àmbit tècnic i artístic. Entre els tallers monogràfics que oferix el centre, el curs de Serigrafia pretén fomentar la creativitat de l’alumne a partir de l’experimentació amb tècniques tradicionals i alternatives d’estampació, camp on Miriam Ponsa se sent plenament identificada i que utilitza sovint en seves creacions.

miriam_ponsa_escola_art

Categories: Miriam Ponsa, Moda de proximitat

Gaudiu de l’estiu i visiteu-nos!

Horaris Agost


MIRIAM PONSA // Manresa Tancat de 9 a 23 d’agost. Tornem per Festa Major amb el Fora stocks! 

MIRIAM PONSA // Barcelona Dilluns a dissabte d’11h a 20.30h 

MIRIAM PONSA // Girona Dimarts a dissabte d’11 a 14h i de 16.30 a 20h
11836739_10153203891621026_8223262347706026973_n

Categories: Campanya, Miriam Ponsa

MIRIAM PONSA rep una menció especial al Premi Nacional d’Artesania de la Generalitat de Catalunya

El Jurat del Premi Nacional d’Artesania ha volgut reconèixer amb una menció honorífica l’aportació de MIRIAM PONSA per l’equilibri aconseguit entre la combinació de les tècniques més modernes del disseny amb les tècniques més tradicionasl de l’artesania i per fer d’aquesta un valor afegit dins del món de la moda.

Per Miriam Ponsa aquest menció especial ‘ens reafirma el camí que fa ja temps que vam emprendre de donar un paper central a l’artesania a les nostres col·leccions’. És per això que a cada una de les noves col·leccions ‘l’artesania té un paper més important i està més elaborada’, tal com es va poder percebre a la col·lecció Primavera – Estiu 2016 ‘Arte Povera’ presentada el passat dimarts 30 de juny en el marc de la 080 Barcelona Fashion Week.

Es tracta doncs d’un reconeixement a una manera d’entendre la moda, multidisciplinar i en què les tècniques més modernes es fusionen amb les més tradicionals en un procés d’investigació constant. 

MIRIAM_ENTREGA

Categories: Miriam Ponsa, Premis

Tags: , , , , ,

Page 1 of 41234