Miriam Ponsa

La descoberta de la ruta dels Balcans

Un viatge. Carreteres i camins per recórrer. Persones a conèixer. La història d’un poble per descobrir. Així neix la Ruta dels Balcans, la col·lecció AW 17-18 de MIRIAM PONSA. De la voluntat de conèixer i reconèixer un poble i un territori que massa sovint ha passat desapercebut als ulls del món.

miriam_ponsa_ruta_balcans_albania4

Endinsar-se a la zona dels Balcans va ser l’oportunitat per Miriam Ponsa de trobar una inspiració genuïna per la col·lecció tardor-hivern 2017-18. El repte de transportar amb una desfilada aquells terrenys abruptes, la riquesa d’un poble tan divers i una història de fronteres tan convulsa era complex. Investigant en la seva indumentària, però, en naixen molts camins creatius per explorar. D’aquí, el protagonisme de l’enfeltrat, les formes àmplies que busquen la llibertat de moviment o el procés d’envelliment de la pell per donar-li personalitat.

Després de recórrer bona part dels països balcànics, Miriam Ponsa tenia clar que l’ambient rural havia de tenir un paper protagonista a la col·lecció, sobretot a través dels materials, però també de la forma i colors. La Ruta dels Balcans comença a agafar forma amb l’elecció dels teixits. Teixits que inspiraven peces de manera natural i que vestien els esbossos que Miriam Ponsa havia dibuixat. La llana havia de ser el teixit estrella de la col·lecció i va ser una oportunitat per poder experimentar amb llana verge gràcies a la col·laboració amb artesania amb feltre.

La ruta dels Balcans és un exercici de reconeixement de la força i riquesa de tots aquests pobles i la seva gent que viuen d’una forma molt modesta, esperant –fins ara– un futur millor.

miriam_ponsa_ruta_balcans_albania2

 

Categories: Col·leccions, Miriam Ponsa

Tags: , , , , , , ,

Les dones del mar – SS18

El mar o la mar. El risc i l’atracció repartida entre dos gèneres: el masculí i el femení. Tots dos imprescindibles, tots dos complementaris.

La relació de les dones amb el mar es mostra intensa i canviant en el transcurs de la història. Com a acompanyants, vestides amb peces de roba masculines o fins i tot com a pirates, les dones han navegat els mars. En l’àmbit de l’economia marítima les dones han aportat al llarg dels segles el seu esforç i capacitat organitzativa. El seu treball ha cobert importants àrees de caràcter social en les comunitats pesqueres i marineres.

Tot i que la rellevància de la participació femenina resulta inqüestionable, hi ha un dèficit en el reconeixement públic de la seva aportació. Aquesta col·lecció està inspirada en totes aquestes dones i la seva força.

Les formes orgàniques, repetitives i arrodonides donen pas a peces oversize per a aconseguir moviment. El patronatge parteix de peces de roba de treball. Es busca la sinuositat a través de les peces més voluminoses de denim.

Les matèries com la cinta i el cordó representen les xarxes i les cordes de les barques. Es treballa la tècnica del macramé i el baix llis amb teler manual.

Els teixits més suaus es treballen amb cordó elàstic per a aconseguir moviment.

Els punts esfilagarsats i oberts simbolitzen la xarxa. Es teixeixen manualment mitjançant la tècnica de la mitja i el ganxet.

Els materials més utilitzats són el cotó, el lli i la seda. La ràfia es teixeix creant capells i complements.

El color platejat és representatiu en aquesta col·lecció que combina blanc i negre, blau marí, turquesa i gris clar. Per aconseguir l’efecte degradat de grisos s’utilitza la tècnica de la tintura artesanal en peça acabada.

Categories: Col·leccions, Desfilada, Miriam Ponsa

Dijous 8 a les 20.30h inauguració de l’exposició L’ombra de Kilian Jornet a NU#02

Muntanyes, reptes impossibles i paisatges de somni es faran un lloc els propers dies entre les últimes col·leccions de Miriam Ponsa, Josep Abril i Txell Miras. Jordi Saragossa, fotògraf especialitzat en curses de muntanya, porta l’exposició L’ombra de Kilian Jornet a NU#02.

A l’exposició L’ombra de Kilian Jornet hi trobareu aquelles fotografies que potser algun dia van il·lustrar una notícia que duia per títol “Kilian Jornet ha guanyat…” o “Kilian Jornet ha batut el rècord de…”. Al seu costat un breu text molt diferent al que acompanyava aquells titulars tan espectaculars. Les històries que passaven rere la càmera, les anècdotes que han viscut Jornet i Jordi Saragossa a diferents racons de món.

La inauguració, que compta amb el suport d’Estrella Damm, serà dijous 8 de juny a les 20.30h a l’espai polivalent de NU#02 al c/ València, 229 i es podrà visitar fins dissabte 24 de juny.